пожежна
безпека
Пожежа – це процес неконтрольованого горіння поза спеціальним вогнищем, що розвивається в часі і просторі і є небезпечним для людей, матеріальних цінностей та навколишнього середовища.
–
вода й водяна
пара;
–
хімічна й
повітряно-хімічна піна;
–
інертні і
негорючі гази;
–
галоїдні
вуглекислотні сполуки;
–
сухі порошки;
–
пісок, щільна
тканина – повсть та азбест.
– клас A – горіння твердих речовин, переважно
органічного походження, горіння яких супроводжується тлінням (деревина,
текстиль, папір);
– клас B – горіння рідин або топких твердих речовин;
– клас C – горіння газоподібних речовин;
– клас D – горіння металів та їх сплавів;
– клас Е –
горіння електроустановок;
– клас F –
загоряння побутових жирів і масел.
– ВВ – вогнегасник водяний призначений для гасіння пожеж
класу А. (такими вогнегасниками, а також
ВОДОЮ не можна гасити:
електрообладнання, нафтопродукти (гас, мазут, бензин, солярку тощо), пластик,
токсичні речовини (нітрогліцерин, гримучу ртуть, азот свинцю, карбіди, магнієвоорганічні,
алімінієвоорганічні, цинкоорганічні з’єднання та ін., бо буде вибух)); Існують вогнегасники із зарядом води зі спеціальними
добавками, які дають можливість застосовувати їх для гасіння пожеж класу В.
– ВВП – вогнегасник водопінний використовують для гасіння пожеж класів А та В (гасити
піною електричні установки, які зайнялися, і електромережі, котрі перебувають
під напругою, не можна, тому
що піна є провідником електричного струму. Крім того, пінні вогнегасники не можна застосовувати для
гасіння лужних металів натрію й калію, тому що вони, взаємодіючи з водою, що
перебуває в піні, виділяють водень, який підсилює горіння, а також для гасіння спиртів,
тому що вони поглинають воду розчиняючись у ній, і у разі потрапляння на них,
піна швидко руйнується);
– ВВПА – вогнегасник водопінний аерозольний здатний погасити займання твердих горючих матеріалів (пожежі класу А),
рідких матеріалів (клас В), електрообладнання під напругою до 1000 В (клас Е).
Окремими з них, наприклад «ВВПА-400-К» (кухонний) можна погасити займання
рослинних і тваринних олій та жирів, що знаходяться в кухонних приладах (клас F).
Тобто цим вогнегасником можна загасити загоряння комп’ютера, зай-мання в
автомобілі, на кухні, фритюрницю, папір, текстиль, дерево, пластик, бензин і т.
д.;
– ВВК – вогнегасник вуглекислотний (газовий) – застосовують для гасіння пожеж класів В та Е
(електроустаткування, що знаходиться під напругою до 1000 В). Щоб уникнути
обмороження рук не можна
доторкатися до металевого розтруба.
– ВП –
вогнегасник порошковий – залежно від типу вогнегасного порошку використовують
для гасіння пожеж класів: A, В, С, D – із зарядом багатоцільового вогнегасного порошку
(порошок АВСD), B, С – із зарядом вогнегасного порошку ВС тощо. Крім того,
порош-кові вогнегасники придатні для гасіння обладнання, що знаходиться під
напругою до 1000 В.
Порошкові вогнегасники
не призначені для гасіння загорянь лужних і лужноземельних металів й інших
матеріалів, горіння яких може відбуватися без доступу повітря. Вади ВП:
значне забруднення порошком об’єкта гасіння, утворення хмари з пилу.
Список використаних джерел
1. Пожежна безпека : Загальні поняття про пожежу. http://cde.nuft.edu.ua/mod/book/view.php?id=430290&chapterid=260195
2. Пожежна безпека : Способи і засоби гасіння пожежі. http://cde.nuft.edu.ua/mod/book/view.php?id=430290&chapterid=26020
3. Вогнегасник. https://uk.wikipedia.org/wiki/Вогнегасник
4. Вогнегасник аерозольний водопінний «ВВПА-400-К» кухонний. https://cmo.kiev.ua/ua/p1316939631-ognetushitel-aerozolnyj-vodopennyj.html
5. Калуські рятувальники закликають громадян мати вдома вогнегасник. https://vikna.if.ua/news/category/all/2020/07/20/112307/view#!/back
6. Характеристики вогнегасників і визначення основних понять щодо їх експлуатації. https://oppb.com.ua/articles/harakterystyky-vognegasnykiv-i-vyznachennya-osnovnyh-ponyat-shchodo-yih-ekspluataciyi
Немає коментарів:
Дописати коментар